Historia

1989 – Sareka börjar sin verksamhet

Sareka Ab började sin verksamhet i Lahtis 1989 när vi började importera klädesplagg av läder från Indien. Detta förändrades snabbt till tillverkning av skjortor både för damer och män. Skjortor importerades också till partihandeln. Vid sidan av detta hade vi också börjat samarbeta med konstnären Asta Pulkkinen. Asta designade bildmotiv som blev handmålade på prydnadsföremål i Kashmir, Indien.

1990-talet – Detaljhandel och butiker

På 90-talet övergick vi för en stund till detaljhandeln och öppnade flera småbutiker på olika orter i södra Finland. Vår långvariga butik befann sig i köpcentret Trio i Lahtis. I butikerna försåldes stora mängder kläder, smycken, presentartiklar och andra accessoarer.

Slutet av 1990-talet – Mot Asien

På inköpsresan i Bali ’98

På inköpsresan i Bali ’98

I slutet av 90-talet gjorde vi nya riktlinjer angående importen. På denna gång var det Indonesien som vi fokuserade oss på. Under flera år importerade vi stora mängder katter och giraffer av trä, speglar och annat till partimarknader i Finland. Ibland hittade vi även småmöbler för importen. Slutligen övergick vi så småningom och ännu mer till möbler och inredningsföremål som huvudsakligen producerades i Indien.

Början av 2000-talet – Ut i världen och till fjället Korvatunturi

Mässavdelningen i Forma ’00

Mässavdelningen i Forma ’00

Vi började utveckla vår souvenir kollektion i nytt skick i början av 2000-talet. Vi hittade intressanta kontakter till olika tillverkare bl.a. från Kenya, Turkiet, Chile, Mexiko, Peru och Kina.

Vi hos Sareka designade nya produkter där användes bl.a. Pekka Antikainens bildmaterial av Lappland och bildmotiv av hällristningarna i Alta. Vår Stenåldern-serie baserar sig just på dessa hällristningar som vi har bearbetat för att de skulle passa väl på produkterna.

Vi blev intressent i Santa Claus Foundation så vi har stiftelsens licensierade bildmaterial fritt i vårt bruk. Man kan säga att Sareka är Jultomtens officiella varuhus!

2010-talet – För hantverksyrket och den etiska verksamheten

Vårt produktsortiment bygger i hög utsträckning på handarbetskonst och hantverksyrke. Försäljningen av enstaka möbler förvärvade från Indien har ökat kontinuerligt och popularitet beror på att renovering av möbler och användning av återvinningsmaterial fascinerar medvetna konsumenter med sin miljövänlighet. För dessa möbler behöver man inte fälla träd!

2015 återvänder vi till små produkter och reseminnen

Det är dags att göra förändringar i vårt produkturval efter dagens värld som förändrar sig omkring oss.
Vi lämnar möbler och inredningsprodukter så småningom ut ur vårt sortiment och koncentrerar oss på små gåvor och reseminnen. Vi har studerat och lärt oss nya tekniker och tack vare detta tillverkar vi en del av vår produktion i våra egna lokaler i Lahtis.
Vår kollektion är mycket personlig, för alla våra produkter representerar sin egen design. Utöver vår egen inhemska produktion tillverkas produkterna fortfarande i Chile, Turkiet, Kenya, Indien samt i Kina.