Historia

1989 – Sareka aloittaa toimintansa

Sareka Oy aloitti toimintansa Lahdessa 1989, kun aloimme tuoda nahka-asusteita Intiasta. Tämä muuttui pian miesten ja naisten paitojen valmistukseen ja niiden tuontiin tukkukaupan puolelle. Olimme myös siinä ohessa aloittaneet jo tuolloin yhteistyön taiteilija Asta Pulkkisen kanssa. Asta suunnitteli Sareka Oy:lle kuva-aiheita, joita maalattiin käsin koriste-esineisiin Kashmirissa Intiassa.

1990-luku – Vähittäiskauppaa ja putiikkeja

90-luvulla siirryimme hetkeksi vähittäiskaupan puolelle ja avasimme useita ”pika”-putiikkeja eri puolille Etelä-Suomea. Pitempiaikainen myymälä sijaitsi Lahden Trio-kauppakeskuksessa. Myymälöissä myytiin paljon vaatteita, koruja, lahjaesineitä yms. oheistarvikkeita.

1990-luvun loppu – Kohti Aasiaa

Ostosmatka Balilla '98

Ostosmatka Balilla ’98

90-luvun lopulla teimme taas uusia linjauksia tuonnin suhteen. Kohdemaa tällä kertaa oli Indonesia. Tuotimme useiden vuosien ajan suuret määrät puisia kissoja ja kirahveja, peilejä ynnä muuta sellaista Suomeen tukkumarkkinoille. Tulipa sieltä välilla myös pienkalusteitakin. Lopulta siirryimme pikku hiljaa enemmän ja enemmän kalusteisiin ja sisustustavaraan, jota tuotettiin pääosin Intiasta.

2000-luvun alku – Maailmalle ja Korvatunturille

Messuosasto Formassa '00

Messuosasto Formassa ’00

2000-luvun alussa aloimme kehitellä matkamuistomallistoamme uuteen uskoon. Löysimme kiinnostavia valmistajakontakteja mm. Keniasta, Turkista, Chilesta, Meksikosta Perusta ja Kiinasta.

Suunnittelimme Sarekassa uusia tuotteita, joissa käytettiin mm. taiteilija Pekka Antikaisen kuvamateriaalia Lapista ja muun muassa Altan kalliopiirrosten aiheita. Kivikausi-sarjamme perustuu juuri noihin kalliomaalauksiin, joita olemme muokanneet tuotteisiin sopiviksi.

Liityimme osakkaaksi Joulupukkisäätiöön, joten sekin lisensoitu kuvamateriaali on vapaasti käytössämme. Sarekahan on Joulupukin virallinen lahjatalo!

2010-luku – Käsityöläisyyden ja eettisyyden puolesta

Tuotevalikoimamme perustuu suurelta osin käsintekemiseen ja käsityöläisyyteen. Kalustepuolella Intiasta hankittujen yksittäiskappaleiden myyntimäärät ovat lisääntyneet jatkuvasti, sillä nykyään kalusteiden entisöinti ja
kierrätysmateriaalien käyttö kiehtoo ymparistöystävällisyydellään valveutunutta kuluttajaa. Näitä varten ei tarvitse kaataa metsiä.

 2015 Palaamme pientuotteiden ja matkamuistojen pariin

Taas on aika tehdä muutoksia valikoimiin mukaillen maailman muuttumista ympärillämme.

Jätämme kalusteet ja sisustustavaran pikkuhiljaa pois valikoimistamme ja keskitymme kokonaisvaltaisemmin pieniin lahjatuotteisiin ja matkamuistoihin. Olemme opiskelleet uusia tekniikoita ja sen ansioista osa tuotannosta tehdään omissa toimitiloissamme Lahdessa.

Mallistomme on varsin persoonallinen, sillä kaikki tuotteemme ovat omaa designiä ja teetetään osin edelleenkin Chilessä, Turkissa, Keniasta, Intiassa ja Kiinassa kotimaisen valmistuksemme lisäksi.